Verhalen over sterke planten: Ricinus: ricine en wonderolie

Je hebt vast wel gehoord dat Obama en anderen brieven met ricine hebben gekregen. Wat is dat nou eigenlijk en waarom is dat zo gevaarlijk? Ricine is een inhoudsstof die te vinden is in de schil van het zaad de Wonderboom (Ricinus communis L.), het zaad waar ook de zgn. wonder- of castorolie van wordt gemaakt. 

Gif

Ricine is een van de meest toxische natuurlijke stoffen, die indien het wordt ingeademd, ingeslikt of ingespoten, al in zeer minimale hoeveelheden dodelijk is. Het maakt de eiwitsynthese in een cel onomkeerbaar onmogelijk waardoor de cel sterft. Slechts een molecuul in een cel is genoeg om die te doen afsterven. Deze stof kan dus  hele organen uitschakelen met de dood tot gevolg. Bovendien bestaat er geen tegengif, zo ver zijn we nog niet…de natuur is ons te slim af.

Misschien heb je gehoord van de beruchte paraplumoord in 1978 in Londen op de Bulgaarse balling Georgi Markov? Er werd, terwijl hij op de bus stond te wachten, een minuscuul kogeltje gevuld met ricine in zijn been geprikt m.b.v. een omgebouwde paraplu. Binnen vier dagen overleed hij.

Wonderolie

Wonderolie, dat gemaakt wordt van de zaden van dezelfde plant, is gewoon verkrijgbaar. Zoals gezegd zit het gif in de schil en bij een koude persing van het zaad blijft dat achter. Bovendien is ricine niet oplosbaar in olie en wordt het bij verhitting afgebroken. De Egyptenaren kenden 6000 jaar geleden al de werking van olie van deze plant en verbouwden hem dan ook.

Wonderolie is vooral bekend om zijn laxerende werking. Er zijn echter veel veiligere plantaardige laxeermiddelen: niet vanwege de ricine, die zit dus niet in de wonderolie, maar omdat gewenning snel optreedt en dat veroorzaakt nog meer problemen. Het mag maar kort gebruikt worden. Tevens kan een verkeerde dosering kan een zeer pijnlijke ervaring worden….vraag bij twijfel altijd advies aan een fytotherapeut. 

Wonderolie wordt tegenwoordig ook o.a. gebruikt in verf, zeep, shampoo, glijmiddelen, lippenstift en andere cosmetica, chocolade, inkten, motorolie (Castrol) en nog veel meer.

Ricinus is dus een sterk werkende plant met vele toepassingen, maar waar je wel  verstandig mee om moet gaan en niet als eerste middel gebruiken.

 Ricinus communis L Ricinus communis flos Ricinus communis fructus
                                                                            Ricinus communis semen

©Maaike van Kregten