Is Sint-Janskruid gevaarlijk?

Als ik in gesprek ben met mensen en het gaat toevallig over Sint-Janskruid (Hypericum perforatum), dan hoor ik wel eens de opmerking: “Sint-Janskruid, dat is toch gevaarlijk?” Dan antwoord ik dat geen enkele plant gevaarlijk is, mits je er zorgvuldig mee omgaat. In sommige gevallen betekent dat wel degelijk ‘niet voor consumptie geschikt’, zoals bijvoorbeeld Digitalis, maar in het geval van Sint-Janskruid is dat niet zo. Het is zeer geschikt voor verschillende doeleinden, zoals depressie en bepaalde huidaandoeningen. Mits goed toegepast.

Sint-Janskruid induceert namelijk de activiteit van CYP3A4, CYP2C9, CYP2C19 en P-glycoproteïne. Dit betekent dat het veel (andere) medicijnen sneller doet afbreken en dus minder werkzaam maakt. De anticonceptiepil is een bekend voorbeeld; indien dit samen met Sint-Janskruid wordt gebruikt en er wordt geen aanvullende anticonceptie toegepast, is er een risico op ongewenste zwangerschap. Dit is slechts een voorbeeld, er zijn nog meer contra-indicaties.

Gelijktijdig gebruik van andere antidepressiva verhoogt het risico op het optreden van het serotoninesyndroom; veel medicijnen worden sneller afgebroken door Sint Janskruid, maar bij deze groep kun je een ‘dubbele’ werking krijgen.

Is Sint-Janskruid dus gevaarlijk? Welnee, dat plantje staat weer prachtig te bloeien, opgeslokt door voortplantingsdrang. Het staat koolstofdioxide om te zetten in zuurstof, maakt allerlei stoffen aan om schadelijke insecten op afstand te houden en het doet z’n best om zo verleidelijk mogelijk te zijn voor bestuivende insecten. De plant zelf is absoluut niet gevaarlijk, onwetendheid is dat wel. Planten krijgen vaak helaas de schuld van onbekwaam gebruik door mensen…

DSC_0361

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.