Sint Jansolie

Sint janskruid (Hypericum perforatum L.) is vooral bekend door de antidepressieve werking die deze plant heeft, maar hij heeft nog veel meer toepassingen. Bijvoorbeeld voor de huid en het bewegingsapparaat.

Het helpt wondjes sneller genezen, is antiseptisch, ontstekingswerend en pijnstillend, ook voor zenuwpijnen. Je kan de olie toepassen bij allerlei soorten wondjes (snij-, schaaf, brand- enz.),ter voorkoming van littekens, bij kloofjes, luieruitslag, steenpuisten en ‘gewoon’ een droge huid. Het is een uitstekende aftersun!

Je kan het ook toepassen bij spataderen, spierpijn, kneuzingen, verstuikingen, verrekkingen en blauwe plekken.

Sint Jansolie is heel eenvoudig om zelf te maken: je plukt de bloemetjes en doet die in een schone pot. Je overgiet het met een olie naar keuze tot de bloemen helemaal onderstaan. Dan zet je de pot minimaal twee weken in de zon. Elke dag even schudden. Haal elke dag het deksel er een tijdje af, zodat het kan luchten, anders bederft het. Je zal zien dat de olie langzaamaan steeds roder wordt…en dat is precies de bedoeling. De olie moet een dieprode kleur krijgen. Uiteindelijk zeef je de bloemen eruit en doet de olie in de fles waarin je het wil bewaren, bij voorkeur een van donker glas.

De versie op de foto’s heb ik gemaakt met kokosolie: omdat dit stolt heb ik het geheel au-bain-marie 2 dagen op het vuur laten staan. De rode olie in het potje is nog niet gestold, de andere wel.

LET OP: Er zijn twee kanttekeningen:
– Sint-Janskruid maakt de huid GEVOELIGER VOOR ZONLICHT, wat verbranding kan veroorzaken. Ga er dus niet mee in de zon.
– Daarnaast kun je het beter niet als bodyolie gebruiken (dus voor grote oppervlakken en dagelijks gebruik), als je medicijnen (of de pil) gebruikt. Sint-Janskruid induceert namelijk de activiteit van CYP3A4, CYP2C9, CYP2C19 en P-glycoproteïne. Dit betekent dat het veel (andere) MEDICIJNEN sneller doet afbreken en dus MINDER WERKZAAM maakt.

 

 

                         Sint jansoliemaceraat                   Sint jansolie