Pharmaca pura

 • Wat biedt Pharmaca pura?

  Fytotherapie

  Pharmaca pura biedt fytotherapie op een wetenschappelijke basis. Dit wil zeggen dat het advies gebaseerd is op empirisch (door ondervinding verkregen) onderzoek in combinatie met huidige wetenschappelijke bevindingen. Tevens zijn de adviezen gebaseerd op hedendaagse, reguliere geneeskunde.

  Pharmaca pura kijkt naar de gehele persoon, niet enkel naar de klacht.

  Individueel advies

  Pharmaca pura geeft individueel advies, afgestemd op de gehele lichamelijke en mentale gesteldheid van de persoon, klacht(en), eventueel ander medicijngebruik, voeding en lifestyle. Het advies is  dus specifiek voor die persoon bestemd en niet bedoeld om aan anderen door te geven.  

  Zie ook: Hebben kruiden (geen) bijwerkingen?

  Planten

  De planten die geadviseerd worden betreffen waar mogelijk planten ‘van hier’, waardoor ze relatief goedkoop en goed verkrijgbaar zijn. Bij een consult krijgt u exacte informatie waar u ze (ev. online) kunt aanschaffen, u hoeft dus niet zelf op zoek te gaan. De meeste middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules of  tincturen (druppels) en daardoor makkelijk in gebruik. Waar mogelijk wordt er rekening gehouden met uw eigen voorkeur voor de manier van inname. Als u vegetariër of veganist bent, kunt u dit aangeven; dan wordt daar rekening mee gehouden bij de keuze voor capsules.


  Meer informatie: Werkwijze

 • Consulten

  Diagnose

  Als u een consult aanvraagt heeft u een diagnose van een (huis)arts. Ter aanvulling van de diagnose wordt er een uitgebreide anamnese afgenomen. Deze vragen betreffen uw gehele conditie, ziektegeschiedenis, eventueel medicijngebruik, voeding en lifestyle.

  Anamnese

  Een anamnese is nodig om een zo compleet mogelijk beeld van u te krijgen. U wordt dus niet per klacht behandeld, maar er wordt naar het geheel gekeken. Planten hebben een brede therapeutische werking en kunnen u zowel fysiek als mentaal op allerlei manieren beïnvloedden.

  Het doel van een fytotherapeut is om u met zo min mogelijk middelen zo goed mogelijk en zonder negatieve bijwerkingen te helpen. Daarom is het van belang dat u voldoende informatie geeft. Pharmaca pura kan u vragen voorafgaand aan een consult het anamneseformulier in te vullen. 

  Zie ook: Hebben kruiden (geen) bijwerkingen?

  Kruidenadvies

  Het fytotherapeutisch advies is specifiek afgestemd op een persoon. Ieder advies is dus individueel, dit kan niet doorgegeven worden aan een ander. U krijgt uitleg over wat de planten voor u doen en exacte aanwijzingen hoe u ze aan kunt schaffen. U hoeft dus niet zelf op zoek te gaan. De middelen die geadviseerd worden, zijn uitgezocht op dosering en inhoud (bijvoorbeeld op de standaardisering). De geadviseerde kruiden zijn (online) goed verkrijgbaar en makkelijk in te nemen in de vorm van capsules of tincturen. De kosten van de kruiden vormen geen onderdeel van het consult.

  Het advies wordt waar mogelijk ondersteund met lifestyle- en voedingsadviezen. Het kan ook voorkomen dat u geadviseerd wordt een andere (aanvullende) behandelaar te raadplegen.

  In een aantal gevallen kan het voorkomen dat medewerking van een (huis)arts noodzakelijk is, bijvoorbeeld als een bloedspiegel regelmatig gecontroleerd zou moeten worden.

  Nazorg

  Als u het advies heeft ontvangen  zal er na een van te voren aangegeven periode een contactmoment met Pharmaca pura zijn, om te kijken hoe het gaat en hoe de therapie bevalt. Dit is een service; hier zijn dus geen kosten aan verbonden. Het kan voorkomen dat een vervolgconsult wenselijk is; hiervoor ontvangt u dan eerst een offerte.

  Betaling

  Informeren is uiteraard gratis. Voorafgaand aan een consult ontvangt u een offerte, die eventueel  aangepast kan worden aan uw persoonlijke situatie. Meestal is een consult voldoende. Zie voor meer informatie: Tarieven


  Privacy /rapportage aan huisarts

  Elke vorm van communicatie die tussen de cliënt en Pharmaca pura plaatsvindt is vertrouwelijk. Omdat kruiden interacties kunnen hebben met andere medicijnen, zal Pharmaca pura uw huisarts alleen met uw toestemming melden welke kruiden zij heeft geadviseerd en wat de bekende interacties en contra-indicaties zijn.

   

 • Voedingssupplementencheck

  Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat voedingssupplementen een wisselwerking met medicijnen aan kunnen gaan en vragen hulp bij het uitzoeken van een geschikt product. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ lijkt verleden tijd te worden, ook voor mensen die geen medicijnen gebruiken. Dit komt onder andere doordat er onvoldoende informatie op de verpakking staat en het besef dat veel fabrikanten commercieel belang voorop stellen.

  Vraagteken

  Het is als consument erg lastig om erachter te komen wat een goed product is en of dat ook voor jou geschikt is. Er komt immers veel kennis kijken bij het maken van een goede keuze. Vanwege een nieuwe wetgeving mag er steeds minder tot geen informatie op de verpakking staan, terwijl die al niet toereikend was. Een bijsluiter van boekformaat past natuurlijk niet in zo’n pakje, laat staan dat iemand die dan nog zou lezen, maar enige essentiële informatie is wel op z’n plaats. Bijvoorbeeld over interacties met medicijnen. Maar ook die lijst is te lang om op te nemen en de apotheek kan ook niet altijd uitkomst bieden.

  Behalve kennis over interacties heb je kennis nodig over de geneeskrachtige werking van planten, hoe die het beste bereid worden voor een optimaal effect en wanneer je ze wel ze wel en wanneer je ze niet mag gebruiken. Geneeskunde, farmacologie en in dit geval dus ook productkennis. Want met die producten wordt veel gesjoemeld.

  sS0JrvviVeel populaire middelen worden onnodig verdund, waardoor ze veel minder effectief zijn dan ze zouden kunnen zijn. Ook worden niet altijd de juiste plantendelen of het juiste extractiemiddel gebruikt. Ik kom tevens producten tegen waar planten inzitten die alleen kortdurend gebruikt mogen worden, maar die waarschuwing ontbreekt. Er worden hulpstoffen toegevoegd die het effect van de plant verkleinen. In een aantal bekende smeersels zit zelfs niet eens genoeg plantaardig materiaal, in dat geval komt het effect van hulpstoffen, of blijft het achterwege. Doseringen zijn soms erg hoog, soms erg laag. Kinderen en ouderen hebben een lagere dosering nodig: met kinderen wordt nog wel rekening gehouden, met ouderen niet.

  De betreffende autoriteiten hebben noch de tijd, noch het geld om alle producten te controleren. Hierdoor wordt de markt overspoeld met producten waarvan de kwaliteit lang niet altijd goed is. Maar er zijn wel degelijk goede producten verkrijgbaar, je moet alleen weten welke. En welke geschikt zijn voor jou.

   

  Wil je weten of het supplement of smeersel dat je gebruikt goed is? Of het voor jou geschikt is? Of je het samen kan nemen met medicijnen die je ook gebruikt?

  Doe dan nu de voedingssupplementen check!

   

   Er zijn verschillende mogelijkheden:

   
  Optie A: Check mijn supplement

  Ik zoek voor je uit of de juiste planten en plantendelen zijn gebruikt, eventueel het juiste extractiemiddel, of alles in de juiste verhouding aanwezig is, of de dosering wenselijk is, of het middel doet wat de verpakking vermeldt enz. In sommige gevallen zal ik contact opnemen met de fabrikant, bijvoorbeeld als het om extractiemethoden gaat. Lang niet alle informatie staat namelijk op de verpakking.

  Indien ik het middel als slecht beoordeel, kan ik je advies geven waar je op moet letten bij aankoop van deze specifieke plant(en) en je eventueel advies geven voor een beter supplement. Ik ben niet ‘merk vast’, noch heb ik banden met fabrikanten. Het is simpelweg zo dat van het ene merk het ene supplement beter is en van een ander merk een ander supplement.

  Voor deze check stuur je me een link of goed leesbare foto’s van het middel, waarop duidelijk te lezen is wat er in zit en waarvoor het dient te worden genomen. Tevens stuur je me het ingevulde formulier ‘Check mijn supplement’.

   
  Optie B: Check mijn supplement en mijpuzzle and plant

  Deze check is uitgebreider. Voor deze check stuur je me ook foto(’s) of een link. Nadat ik het middel heb beoordeeld, ga ik uitzoeken of het ook voor jou geschikt is. Hiervoor dien je een vragenlijst in te vullen. Dit is vooral interessant als je al vaker voedingssupplementen hebt gebruikt, maar nog steeds klachten hebt. Het is eigenlijk onontbeerlijk als je medicijnen gebruikt, omdat veel planten een interactie aangaan met andere medicatie (‘de pil’ telt ook als medicijn).

  Voor deze check stuur je me een link of goed leesbare foto’s van het middel, waarop duidelijk te lezen is wat er in zit en waarvoor het dient te worden genomen. Tevens stuur je me het ingevulde formulier ‘Check mijn supplement en mij’.

   
  Optie C: Consult

  Indien het antwoord op de vraag of het middel voor jou geschikt is ‘nee’ is, kun je indien gewenst een consult aanvragen. Daarvan heb je dan al bijna de helft betaald met optie B. Planten gebruiken tegen een aandoening is maatwerk. Als een fytotherapeut een advies geeft, heeft hij of zij uitgezocht welke planten het beste bij jou passen, zodat je geen negatieve effecten krijgt en je klacht ook echt aangepakt wordt.

  Door middel van een consult krijg je op maat gemaakt advies welk(e) middel(en) je het beste kunt gebruiken, hoe je ze kan gebruiken, waar je ze kunt aanschaffen of eventueel zelf kunt maken, wat je nog meer kunt doen om van je klachten af te komen (voeding, lifestyle, eventueel advies voor aanvullende therapievormen). Lees HIER meer over een consult. Indien je een consult overweegt, kun je CONTACT opnemen.

  Voor informatie over tarieven kun je terecht op de tarievenpagina.

  NB: Deze check richt zich uitsluitend op producten van plantaardige oorsprong. Neem in geval van twijfel eerst contact op!

 • Wie is Pharmaca pura?

  DSC01951Pharmaca pura is de praktijk van Maaike van Kregten (1975). Nadat zij Latijns-Amerika Studies aan de Universiteit Utrecht heeft voltooid, heeft zij zich omgeschoold tot fytotherapeut, vanuit haar interesse voor Etnobotanie en (medische) Antropologie.

  Zij heeft de driejarige opleiding westerse fytotherapie gevolgd bij Herba sanitas (diploma behaald). Deze opleiding combineert empirische kennis met modern wetenschappelijk onderzoek en heeft de reguliere geneeskunde als uitgangspunt.

  Daarnaast heeft zij een eenjarige, theoretische opleiding Medische Basiskennis (hbo) gevolgd bij Total Health (diploma behaald). Hier wordt een basis van de anatomie, fysiologie en pathologie onderwezen. De opleiding MBk betreft reguliere geneeskunde en er wordt door artsen lesgegeven.

  Maaike is lid van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF), waarvoor zij in de PR commissie zit en in de redactie van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF)

  Ze is tevens lid van het Herboristengilde, waarvoor zij in de commissies Opleidingen en Netwerken actief is. Ook schrijft ze af en toe voor De Herborist.

  Daarnaast schrijft zij een column voor het tijdschrift OrthoFyto.

  De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

 • disclaimer

  Aansprakelijkheid

  Pharmaca pura besteedt de uiterste zorg aan de betrouwbaarheid van de gegevens op deze website. Desondanks kan het voorkomen dat de informatie onvolkomenheden bevat. Pharmaca pura kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de informatie op deze website of voor de gevolgen van het gebruik daarvan. Aan de gegevens zoals die op deze website worden weergegeven, kunnen geen rechten worden ontleend. De gegeven informatie over kruiden is niet geschikt voor praktisch gebruik.

  Pharmaca pura stelt het advies zorgvuldig samen op basis van gegevens die de cliënt verstrekt. Indien de cliënt gegevens omtrent zijn of haar gezondheid niet meldt, is Pharmaca pura niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen van de door haar geadviseerde producten.

  De kruidenpreparaten die Pharmaca pura adviseert zijn met zorg uitgezocht. Indien een cliënt een ander product aanschaft dan hetgeen hem of haar is aangeraden, is Pharmaca pura niet verantwoordelijk voor de effecten daarvan.

  Pharmaca pura is niet aansprakelijk voor fabrieksfouten in producten.

  Auteursrecht

  Het auteursrecht op teksten en foto’s berust bij Maaike van Kregten.