Natuurlijke aftersun

Als je zelf een aftersun wilt maken, of een natuurlijke aftersun wilt gebruiken, zou je de volgende dingen eens kunnen proberen:

ALOE VERA: volgens mij het beste middel voor verbrandingen en andere huidproblemen. Geen kant-en-klaar product, maar de verse gel, rechtstreeks uit het blad. Als je nog geen plantje hebt: ze zijn goed verkrijgbaar bij tuincentra. Snij een stukje blad af (2-3cm), schil het en pers het vocht eruit. Breng dit vers aan op de verbrande plekken; het trekt onmiddellijk in, herstelt de huid, verkoelt en verzacht de pijn. Mijn persoonlijke favoriet!

SINT-JANSOLIE: insmeren met olie getrokken van de bloemtoppen van Sint Janskruid (Hypericum perforatum) of afgekoelde thee van de bloemen als kompres. Herstelt de huid en is licht pijnstillend. (Deze plant nooit IN de zon gebruiken: dan kan ‘ie verbranding veroorzaken! Wel een prima aftersun).

AVOCADO: een prima masker voor verbrande huid: maak een prakje en smeer het op de aangedane plaatsen. Herstelt de vochtbalans en is verzorgend verzachtend voor de huid.

TOVERHAZELAAR: hiervan gebruik je het hydrolaat. Je kan met een watje de verbrande plekken deppen, of een kompres maken (bijvoorbeeld met een tissue of stuk keukenrol) en een tijdje laten inwerken.

LAVENDEL: je kan een kompres maken van afgekoelde thee van de bloemen, of een paar druppels etherische olie in een crème of (gewone) aftersun doen. Pijnstillend en huid herstellend.

CALENDULA: veel mensen hebben wel zo’n tube in huis: deze plant is zeer huid herstellend en verzorgend, licht pijnstillend.

KAMILLE: Een paar druppels etherische olie mengen met een crème of aftersun of afgekoelde thee als kompres: huid herstellend, verzachtend en licht pijnstillend. Een goede combinatie met Calendula.

En natuurlijk plakjes of prakjes komkommer en/of aardappel.