Madeliefje (Bellis perennis)

Dit bloemetje is niet alleen schattig, je kan het eten en het heeft ook een medicinale werking! Het lijkt qua effect namelijk op Arnica, de bekende zalf tegen bloeduitstortingen en kneuzingen.
Deze zalf is echter veel meer verdund dan nodig is (zie eerder bericht over het verschil tussen fytotherapie en homeopathie). Dus… waarom zou je het niet zelf maken?

Laat de kransen die je kinderen maken eens een beetje drogen en doe ze dan in een schone pot. Vul deze met bijv. zonnebloemolie, tot de bloemen net onder staan. Laat dit minimaal 2 weken staan, elke dag even schudden, daarna afzeven bijv. in een koffiefilter en smeren maar op blauwe plekken en kneuzingen!

Deze olie is ook geschikt voor (bloedende) wondjes; het is ontstekingwerend en dood bacteriën.
Daarnaast is het verzachtend voor een ruwe huid. Er zou ook veel magnesium inzitten, het bekende ‘anti-stress mineraal’.

Het voorjaar en de vroege zomer is het beste moment om ze te plukken; aangezien alles laat is dit jaar kan het nu nog wel.

Madeliefjes kun je dus eten…je kan ze bijvoorbeeld in een salade verwerken, in chocola dopen (mijn favoriet) of de bloemknopjes in azijn inleggen als kappertjes…

Het is een veilig kruid, alleen mensen met een allergie voor planten uit de composietenfamilie moeten ervan af blijven.

Plukse! (Of laat het een stel kinderen doen 😉

DSC_0408