Eerste hulp bij brandneteljeuk

Het weer begint mooier te worden, we gaan meer naar buiten, blote benen,Brandnetel
dat dichtbegroeide fiets- of wandelpad… en dus ook de vervelende jeuk van brandnetels. Maar   daar kun je na het lezen van dit stukje wat aan doen. Er zijn namelijk een aantal planten die uitstekend helpen als je ‘geprikt’ bent. Een aantal daarvan groeien zelfs in de buurt van brandnetels.

Brandnetel (Urtica spp) heeft holle naaldjes, gevuld met chemische stoffen zoals histamine, mierenzuur, acetylcholine en meer. Deze naaldjes breken bij aanraking heel makkelijk af en steken dan in je huid. Daar geven ze je een miniatuur injectie met deze stoffen, die jeuk, irritatie, roodheid en zwelling veroorzaken. (Wie zei ook alweer dat planten geen werking hebben?!)

Gelukkig groeit het tegengif vlakbij. Planten zoals weegbree (smalle en brede: Plantago lanceolata en P. major) en hondsdraf (Glechoma hederacea) helpen uitstekend de jeuk te verlichten en staan vaak in de buurt van brandnetels. Weegbree groeit vaak bij weilanden en open velden, in bossen zul je eerder hondsdraf aantreffen.

Ik heb zelf het meeste ervaring met weegbree en hondsdraf, maar er wordt ook veelvuldig melding gemaakt van dovenetel, het witte sap uit de stengel of het blad van een paardenbloem, zuring, salie, rozemarijn en munt.

Hoe gebruik je dPlantago major ie planten? Pluk een blaadje en rol dat op. Rol het vervolgens tussen je vingers of handpalmen heen en weer, om alle cellen te kneuzen. Je zal merken dat het vochtig wordt. Voordat je handen helemaal nat zijn, pers je het sap eruit, op de plek waar het jeukt. Je kunt ook het gekneusde blaadje zachtjes over de plek wrijven of het op de plek leggen.

Het werkt het beste als je het meteen nadat je ‘geprikt’ bent erop smeert. Neem voor de zekerheid een paar verse blaadjes mee, soms moet je het na een tijdje opnieuw insmeren.

 

 Bloeiende brede weegbree

  Foto rechtsboven: Bloeiende grote brandnetel

 Bloeiende smalle weegbree met brandnetel en hantekeningBloeiende smalle weegbree met brandnetel

 

   Hondsdraf   Hondsdraf , brandnetel en zuring  met hantekening
Bloeiende hondsdraf, foto hiernaast met zuring en jonge brandnetel