4 sterren azijn

Je kan heel eenvoudig de meest luxueuze azijn en olie zelf maken. Echte, volle smaak en geen synthetische smaakstof zoals je in de supermarkt koopt. Bovendien is het weliswaar een luxe product, maar ook heel goedkoop!

Neem bijvoorbeeld Vlierbloesem: pluk een groot scherm of 2 kleine, stop ze in een flesje witte balsamico of witte wijnazijn (met de ronde kant van een mesje kan je de doseerdop er zo uitwippen), (dop er weer op), elke dag even schudden, na een paar dagen heb je een heerlijke azijn met milde bloesemsmaak.

Komkommerkruid, ook wel Bernagie genoemd (Borago officinalis) is ook erg lekker. De blauwe bloemetjes zijn eetbaar en smaken naar, de naam zegt het al; komkommer! Je kan ze in de sla doen, invriezen in ijsblokjes en aan je drankje toevoegen, of je maakt er azijn van.

Men neme daarvoor een flesje witte balsamico of witte wijnazijn, pulk de doseerdop eruit (met de ronde kant van een mesje kan je ’m er zo uitwippen), bloemetjes erin (dop er weer op), elke dag even schudden, na een paar dagen heb je een heerlijke azijn met milde, frisse komkommersmaak.
Nadeel: deze bloemetjes verkleuren; van blauw, naar roze, naar uiteindelijk wit. Maar ’t blijft leuk en lekker!

Frambozenazijn… is ook erg lekker, voor een fruitige ondertoon.

Denk ook eens aan limoenschilazijn, bieslookbloemen staan erg leuk en geven een milde ui smaak, aardbeienazijn, madeliefjesazijn voor wat extra magnesium, de traditionele kruidenazijn….je kan het allemaal zelf maken, het is lekkerder, gezonder en goedkoper.

DSC_0651  Frambozenazijn  Boragoazijn

Dit zijn ook leuke, zelfgemaakte, puur-natuur-gezonder-kan-het-niet verwen cadeautjes die bijna niets kosten!