Etnobotanische excursie Samos

 Deze excursie is momenteel niet beschikbaar.

 

Etnobotanie is een tak van wetenschap die het gebruik van planten door mensen bestudeert. Dit kan zowel medicinaal en cosmetisch gebruik zijn, alsmede culinair en huishoudelijk gebruik.

Ik bied wandelingen in en rond het rustige, midden in de natuur gelegen dorpje Kampos. De omgeving biedt een schat aan planten, zelfs in het droogste seizoen. Je krijgt uitleg over de medicinale werking van planten, bijv. niet alleen olijfolie, maar ook het blad heeft een krachtige werking. Planten zoals salie, tijm en rozemarijn groeien hier in overvloed, zelfs als ‘onkruid’ aan de kant van weg. Ik kan je recepten geven waarmee je zelf eenvoudige aandoeningen zoals griep en verkoudheid, spier- en gewrichtspijn kunt behandelen, maar ook hoe je hart- en vaatziekten en diabetes kunt helpen voorkomen.

Er is aandacht voor cosmetisch gebruik, want een èchte puur natuurlijke anti-ageing crème kun je het beste en spotgoedkoop zelf maken. Couperose en psoriasis bijvoorbeeld,zijn ook prima met planten te behandelen. Tevens geef ik tips hoe je van de medicinale werking van planten optimaal gebruik kunt maken in de keuken. Er zijn ook een aantal bijzonder krachtige gifplanten te vinden; ik laat je bijvoorbeeld zien waar ricine vandaan komt.

De wandeling begint in het dorp, waarna we het dorp uitgaan en erachter over een onverharde weg verder lopen. Deze weg loopt langzaam wat omhoog, maar is niet stijl. We komen langs een mooi uitzichtpunt, waar je het dorp kunt zien liggen. Later kunnen we desgewenst een stop maken bij een typisch Grieks kerkje, voordat we het dorp weer ingaan.

Praktische informatie

De wandeling neemt ongeveer anderhalf a twee uur in beslag, afhankelijk van het aantal vragen dat je stelt. Hoe lang het duurt is dus mede aan jou! Tevens kun je aangeven waar je belangstelling het meest naar uitgaat, dan houd ik daar rekening mee. Als je wilt kunnen we na afloop een kop koffie drinken en kun je eventueel aanvullende informatie krijgen, eventuele foto’s en aantekeningen doornemen enz.

De wandelingen vinden ’s ochtends en aan het begin van de avond plaats, als het niet zo warm is. De exacte tijden en ontmoetingsplek zijn in overleg. Het is geen moeilijk pad en we lopen langzaam; wandelervaring is dus niet nodig. Schoenen of slippers waar je lekker op loopt zijn voldoende. Er is niet veel schaduw, dus als je snel last hebt van de zon, neem dan iets mee om je hoofd mee te bedekken. Het is ook aan te raden water en een zonnebril mee te nemen. We kunnen desgewenst pauzes houden in de schaduw.

Afhankelijk van het aantal deelnemers kost de wandeling ongeveer €20,- p.p.

Voor meer informatie en reserveringen bel Maaike: (00-30)6946063652 of mail naar info@pharmacapura.nl

Voor meer informatie over mij zie: ‘Wie is Pharmaca pura’