Voedingssupplementencheck

Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat voedingssupplementen een wisselwerking met medicijnen aan kunnen gaan en vragen hulp bij het uitzoeken van een geschikt product. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ lijkt verleden tijd te worden, ook voor mensen die geen medicijnen gebruiken. Dit komt onder andere doordat er onvoldoende informatie op de verpakking staat en het besef dat veel fabrikanten commercieel belang voorop stellen.

Vraagteken

Het is als consument erg lastig om erachter te komen wat een goed product is en of dat ook voor jou geschikt is. Er komt immers veel kennis kijken bij het maken van een goede keuze. Vanwege een nieuwe wetgeving mag er steeds minder tot geen informatie op de verpakking staan, terwijl die al niet toereikend was. Een bijsluiter van boekformaat past natuurlijk niet in zo’n pakje, laat staan dat iemand die dan nog zou lezen, maar enige essentiële informatie is wel op z’n plaats. Bijvoorbeeld over interacties met medicijnen. Maar ook die lijst is te lang om op te nemen en de apotheek kan ook niet altijd uitkomst bieden.

Behalve kennis over interacties heb je kennis nodig over de geneeskrachtige werking van planten, hoe die het beste bereid worden voor een optimaal effect en wanneer je ze wel ze wel en wanneer je ze niet mag gebruiken. Geneeskunde, farmacologie en in dit geval dus ook productkennis. Want met die producten wordt veel gesjoemeld.

sS0JrvviVeel populaire middelen worden onnodig verdund, waardoor ze veel minder effectief zijn dan ze zouden kunnen zijn. Ook worden niet altijd de juiste plantendelen of het juiste extractiemiddel gebruikt. Ik kom tevens producten tegen waar planten inzitten die alleen kortdurend gebruikt mogen worden, maar die waarschuwing ontbreekt. Er worden hulpstoffen toegevoegd die het effect van de plant verkleinen. In een aantal bekende smeersels zit zelfs niet eens genoeg plantaardig materiaal, in dat geval komt het effect van hulpstoffen, of blijft het achterwege. Doseringen zijn soms erg hoog, soms erg laag. Kinderen en ouderen hebben een lagere dosering nodig: met kinderen wordt nog wel rekening gehouden, met ouderen niet.

De betreffende autoriteiten hebben noch de tijd, noch het geld om alle producten te controleren. Hierdoor wordt de markt overspoeld met producten waarvan de kwaliteit lang niet altijd goed is. Maar er zijn wel degelijk goede producten verkrijgbaar, je moet alleen weten welke. En welke geschikt zijn voor jou.

Wil je weten of het supplement of smeersel dat je gebruikt goed is? Of het voor jou geschikt is? Of je het samen kan nemen met medicijnen die je ook gebruikt?

Doe dan nu de voedingssupplementen check!

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Optie A: Check mijn supplement

Ik zoek voor je uit of de juiste planten en plantendelen zijn gebruikt, eventueel het juiste extractiemiddel, of alles in de juiste verhouding aanwezig is, of de dosering wenselijk is, of het middel doet wat de verpakking vermeldt enz. In sommige gevallen zal ik contact opnemen met de fabrikant, bijvoorbeeld als het om extractiemethoden gaat. Lang niet alle informatie staat namelijk op de verpakking.

Indien ik het middel als slecht beoordeel, kan ik je advies geven waar je op moet letten bij aankoop van deze specifieke plant(en) en je eventueel advies geven voor een beter supplement. Ik ben niet ‘merk vast’, noch heb ik banden met fabrikanten. Het is simpelweg zo dat van het ene merk het ene supplement beter is en van een ander merk een ander supplement.

Voor deze check stuur je me een link of goed leesbare foto’s van het middel, waarop duidelijk te lezen is wat er in zit en waarvoor het dient te worden genomen. Tevens stuur je me het ingevulde formulier ‘Check mijn supplement’.

Optie B: Check mijn supplement en mijpuzzle and plant

Deze check is uitgebreider. Voor deze check stuur je me ook foto(’s) of een link. Nadat ik het middel heb beoordeeld, ga ik uitzoeken of het ook voor jou geschikt is. Hiervoor dien je een vragenlijst in te vullen. Dit is vooral interessant als je al vaker voedingssupplementen hebt gebruikt, maar nog steeds klachten hebt. Het is eigenlijk onontbeerlijk als je medicijnen gebruikt, omdat veel planten een interactie aangaan met andere medicatie (‘de pil’ telt ook als medicijn).

Voor deze check stuur je me een link of goed leesbare foto’s van het middel, waarop duidelijk te lezen is wat er in zit en waarvoor het dient te worden genomen. Tevens stuur je me het ingevulde formulier ‘Check mijn supplement en mij’.

Optie C: Consult

Indien het antwoord op de vraag of het middel voor jou geschikt is ‘nee’ is, kun je indien gewenst een consult aanvragen. Daarvan heb je dan al bijna de helft betaald met optie B. Planten gebruiken tegen een aandoening is maatwerk. Als een fytotherapeut een advies geeft, heeft hij of zij uitgezocht welke planten het beste bij jou passen, zodat je geen negatieve effecten krijgt en je klacht ook echt aangepakt wordt.

Door middel van een consult krijg je op maat gemaakt advies welk(e) middel(en) je het beste kunt gebruiken, hoe je ze kan gebruiken, waar je ze kunt aanschaffen of eventueel zelf kunt maken, wat je nog meer kunt doen om van je klachten af te komen (voeding, lifestyle, eventueel advies voor aanvullende therapievormen). Lees HIER meer over een consult. Indien je een consult overweegt, kun je CONTACT opnemen.

Voor informatie over tarieven kun je terecht op de tarievenpagina.

NB: Deze check richt zich uitsluitend op producten van plantaardige oorsprong. Neem in geval van twijfel eerst contact op!