Verhalen over sterke planten: Datura stramonium L.

Datura-soorten komen elk continent voor en het is een van de meest giftige planten in Nederland. Dit houdt in dat het een sterk werkende plant is en de medicinale werking heel dicht bij een dodelijke ligt: het betreft hier slechts milligrammen. Dit is te danken aan de tropane alkaloïden hyoscyamine, scopolamine en atropine (zie ook een eerdere post over Atropa belladonna).

Vanwege z’n hallucinogene werking werd deze plant wereldwijd beschouwd als heilig en vele sculpturen en afbeeldingen uit de oudheid getuigen daarvan. In Europa zouden heksen ermee ‘gevlogen’ hebben.

Datura-soorten kennen vele medicinale toepassingen. Het blad van Datura stramonium L. werd in Nederland tot in de jaren zestig gebruikt, o.a. tegen astma (Asthmador Sigaretten), die op recept verkrijgbaar waren in de apotheek. Hyoscyamine heeft nl. een bronchodilaterende en een anti-cholinergische werking, wat-kort-door-de-bocht wil zeggen dat het ademen makkelijker maakt tijdens een (milde) astma aanval.

Tegen misselijkheid en reisziekte wordt tegenwoordig scopolamine geïsoleerd en verkocht in pleisters: Scopoderm

Experimenteren met Datura is overigens ten sterkste af te raden, aangezien het erg moeilijk te doseren is, het soort trip meestal niet plezierig is en bovendien van het soort waardoor je zelf niet meer in de gaten hebt dát je tript. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.

 

Uiteraard is deze informatie noch volledig, noch geschikt voor zelfmedicatie…

 Datura

Dit exemplaar van Datura stramonium L. staat in een gemeenteperk: ik ben benieuwd hoelang hij blijft staan, want meestal haalt de gemeente hem weg…