Promotie: Kruiden- en voedingssupplementen tijdens chemotherapie: een veilige combinatie?

Kim Mooiman onderzocht of het gebruik van een aantal kruiden- en voedingssupplementen veilig is in combinatie met chemotherapie. Uit haar onderzoeken blijkt dat druivenpitextract, groene thee, mariadistel, Sint-Janskruid en Oldenlandia diffusa mogelijk een wisselwerking hebben met antikankermiddelen. Haar aanbeveling is dan ook om nu vervolgonderzoek te doen naar het effect van deze supplementen in kankerpatiënten.

Mooiman bepaalde het effect van β-caroteen, druivenpitextract, Ginkgo biloba, ginseng, groene thee, Echinacea, knoflook, mariadistel, Saw palmetto, Sint-Janskruid, valeriaan, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine C in kankercellen. Kankerpatiënten gebruiken deze kruiden- en voedingssupplementen onder meer om bijwerkingen van chemotherapie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarbij is de veronderstelling dat de supplementen niet schadelijk voor de gezondheid zijn.

Van bepaalde kruiden- en voedingssupplementen, zoals Sint-Janskruid, is echter al langer bekend dat ze de werkzaamheid van bepaalde reguliere geneesmiddelen verminderen. Zo zou een wisselwerking tussen kruiden- en voedingssupplementen en antikankermiddelen kunnen leiden tot verlaagde of verhoogde bloedspiegels van het antikankermiddel, met respectievelijk onderbehandeling of extra bijwerkingen tot gevolg.

 Bron: Universiteit Utrecht