Nuttige noot: Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

Ze zijn er weer, de Paardenkastanjes en wellicht heb je er al een paar in huis, omdat je kinder(en) ze graag verzamelen, of omdat je zelf toch de verleiding niet kon weerstaan om zo’n mooie, glimmende, ronde,  rooie in je zak te stoppen…

Maar ja, wat moet je er mee? De glans is er na een tijdje af, ze beginnen in de weg te liggen en ze eindigen in het beste geval in gft-bak.

 

Nut

Maar….wist je dat…Paardenkastanje eigenlijk enorm nuttig kan zijn? Bijvoorbeeld bij couperose, aambeien, spataderen, chronische veneuze insufficiëntie,  oedeem in de onderbenen, vermoeide benen, bloeduitstortingen, kneuzingen en nog veel meer….

Het is een uitstekend middel bij verschillende aandoeningen van  de bloedvaten, bijvoorbeeld wanneer de vaatwanden te slap zijn (het verhoogt de veneuze spanning en is een vasoconstrictor), als de haarvaten te veel vocht doorlaten (capillaire hyperpermeabiliteit),  bij bloedvatwandontsteking etc. Dit is vooral te danken aan aescine, een saponine (zeepstof) inhoudsstof van deze boom.

 

Tonic tegen couperose

Schil twee flinke kastanjes, pureer die of snij ze in kleine stukjes, voeg 200 ml water toe en breng met een deksel op de pan aan de kook. Als het water kookt, laat het dan nog 15 minuten op een laag vuurtje pruttelen. Laat het afkoelen, zeef of filter het (koffiefilter of dun (kaas)doekje). Doe een deel in een klein flesje en vries de rest in in ijsblokjes. Dit vanwege de beperkte houdbaarheid.

Dep de vloeistof met een watje op je gezicht,  voordat je je ev. een dagcrème aanbrengt.
Om te weten of je er niet overgevoelig of allergisch voor bent kun je eerst een klein beetje op je arm uitproberen. Niet gebruiken op een beschadigde huid (wondjes).

 

Wasmiddel

Saponinen zijn dus natuurlijke zeepstoffen – en daar zit de kastanje vol mee… Voor de die-hard doe-het-zelvers: je kan er wasmiddel voor witte was van maken: schil de kastanjes, laat ze drogen en vermaal ze tot je poeder overhoudt. Doe een eetlepel van het poeder in een washandje of doekje en laat dit meedraaien in wasmachine.

 

NB

Voor inwendig gebruik kun je beter eerst een fytotherapeut raadplegen, i.v.m. de brede werking die planten hebben. (zie ev. Voor meer informatie: www.pharmacapura.nl/hebben-kruiden-geen-bijwerkingen-2/)

 

                                        

                     Aesculus hippocastanum semen    Aesculus hippocastanum semen

 

Maaike van Kregten 2013