Wat is het verschil tussen fytotherapie en homeopathie?

Inhoudsstof versus afdruk

Een van de verschillen tussen fytotherapie en homeopathie is dat fytotherapie uitgaat van de biologische beschikbaarheid van inhoudsstoffen van planten en homeopathie van de ‘energetische afdruk’ ervan. Homeopathie maakt daarvoor gebruik van zeer verdunde substanties, waar zo goed als geen moleculen meer in te vinden zijn. Fytotherapie maakt juist gebruik van die werkzame stoffen.

Homeopathie heeft het uitgangspunt dat ‘het gelijke met het gelijke bestreden dient te worden, om zo het zelf-herstellend vermogen van het lichaam te activeren’. Hiervoor worden plantaardige middelen gebruikt, maar ook middelen van een minerale of dierlijke afkomst. Deze worden vervolgens zodanig verdund, totdat er vaak geen traceerbare werkzame stoffen meer inzitten.

Puur versus verdunnen

Binnen de homeopathie wordt de mate van verdunning aangegeven met een letter, gevolgd door een cijfer. De letter staat voor het soort verdunning, waarbij D staat voor decimale verdunning (1:10). Het cijfer staat voor het aantal keren dat die verdunningsstap heeft plaatsgevonden. In een verdunning D6 en hoger worden (zo goed als) geen moleculen meer aangetroffen. De best verkochte producten van merken die als homeopathisch bekend staan, zijn in werkelijkheid vaak (verdunde) fytotherapeutische producten.

Fytotherapie is gebaseerd op het principe dat planten inhoudsstoffen bevatten, die een effect hebben op mens en dier. Zorgvuldig toegepast kunnen deze een heilzame werking hebben. Om een optimaal effect te bewerkstelligen wordt er juist géén gebruik gemaakt van verdunningen. In een enkel geval gebeurt dit wel, maar alleen als een plant in onverdunde vorm te toxisch (‘giftig’) is. Het betreft dan een kwestie van veiligheid.

Pharmaca pura houdt zich uitsluitend bezig met fytotherapie.