Baat het niet dan schaadt het niet?

 

Misverstand

Dit is het grootste misverstand dat er op dit gebied bestaat. Kruiden zijn namelijk volstrekt niet onschuldig: denk maar aan de gifbeker die Socrates dronk, aan de giftige planten in de tuin waar u uw kinderen voor waarschuwt, aan de gifmeng(st)ers uit de geschiedenis en de gifpijlen van indianen. Al deze middelen bevatten plantaardige stoffen.

Interacties

De werkzame stoffen in kruiden gaan interacties aan met die in andere kruiden, medicijnen en niet te vergeten, met onszelf. Kruiden hebben contra-indicaties, bij verkeerd gebruik kunnen ze aandoeningen verergeren of veroorzaken en in het ergste geval de dood tot gevolg hebben. Bovendien staat er lang niet genoeg informatie op de verpakking en is het voor een leek best lastig om een geschikt product te vinden.

Bijvoorbeeld

Stel dat je bijvoorbeeld menstruatieklachten of overgangsklachten hebt dan zijn er genoeg middelen verkrijgbaar die je hier bij kunnen helpen. Wat echter niet op de verpakking staat, is dat een aantal van deze middelen onder andere ook het immuunsysteem stimuleren. Als je naast je hormonale klachten dus ook een auto-immuunziekte hebt, kunnen deze klachten aanzienlijk verergeren. Ook hebben deze planten vaak een effect op de schildklier; de werking ervan kan verhoogd of verlaagt worden. Hetzelfde geldt voor de bloeddruk en nog veel meer. Als je dus ook andere problemen hebt, moet je dus goed weten welke plant je kunt gebruiken en welke niet.

Een schrijnend voorbeeld van interacties is een verhaal van een vrouw die antistollingsmiddelen (bloedverdunners) kreeg voorgeschreven, terwijl ze Ginkgo biloba L. gebruikte. Zij heeft bij haar arts en apotheker geïnformeerd of zij dit kon blijven gebruiken, maar niemand heeft haar gewaarschuwd voor het stapelende effect bij het gelijktijdig gebruik van deze middelen. Ginkgo heeft namelijk volgens empirisch onderzoek en sommige klinische bevindingen een bloedverdunnende werking. Zij kreeg een hersenbloeding.

Verstand

Dit had mogelijk voorkomen kunnen worden indien er een fytotherapeut was geraadpleegd, of indien de studies geneeskunde en farmacie de onderdelen farmacognosie en fytotherapie nog in het studiepakket zouden hebben, zoals in veel andere Europese landen, bijvoorbeeld Duitsland. Deze vrouw heeft het overleefd, maar ze is een langdurig revalidatietraject ingegaan.

Kruiden zijn dus niet ‘onschuldig’ en niet per definitie ‘gezond’. Het hangt ervan af hoe ze gebruikt worden. Indien ze verstandig en met kennis van zaken worden toegepast kunnen ze zeer heilzaam zijn.